Hjälp, vad gör jag!?

I de allra flesta fall är det som man tror är en övergiven djurunge inte alls övergiven. Rådjur och harar lämnar sina ungar under stora delar av dagen. Hittar du ett rådjurskid eller en harunge som ligger och trycker så finns mamma i närheten. Låt dem ligga.

Ungar till skator, kråkor, trastar och en del andra arter lämnar boet innan de är flygfärdiga. Föräldrarna fortsätter att ta hand om dem på marken.

Vanliga frågor:

Min katt har fångat en fågelunge, hur kan jag rädda ungen?

Katter har så mycket bakterier på sina klor och tänder att minsta lilla skada på en fågelunge, många gånger så liten att den inte går att se med blotta ögat, är dödlig. Om ni tror att ungen är oskadd, sätt ut den så nära platsen den kom ifrån som möjligt. Om detta inte är möjligt, eller om ni med säkerhet vet att föräldrarna är döda, kontakta rehabiliterare eller veterinär.

Ser ni öppna sår på fågelungen så är det ansvarsfullaste ni kan göra att avliva fågeln.

Håll koll på din katt när de vilda djuren har ungar, och sätt en bjällra i dess halsband.

Det springer en måsunge på parkeringen, där kan den väl inte vara?

Parkeringen är inte det bästa stället för en måsunge, men föräldrarna har valt den platsen. Om inte ungen är i akut livsfara är det bäst att låta den vara. Om ungen är i akut livsfara kan ni försiktigt flytta den till ett tryggt område, inte längre bort än några meter så att föräldrarna lätt kan hitta den.

En fågel har krockat med mitt fönster och ligger medtagen på marken. Vad kan jag göra?

Ofta kan det vara frågan om en lindrig chockskada som går över inom något dygn, så huvudproblemet här är att skydda fågeln mot angripare under tiden den är svag, samt att ge den möjlighet att återhämta sig under lugna förhållanden. Om den inte av egen kraft flyger i väg inom några timmar (håll öga på den så katter och andra djur inte plågar den), placera fågeln i en kartong med lock, lufthål och en handduk i botten. Ställ lådan på en lugn och mörk plats, gärna i en källare eller dylikt. Låt den vara i fred medan den vilar upp sig, och se till den efter ett dygn. Om fågeln verkar stark och aktiv kan den släppas, men om den verkar behöva mer tid på sig eller ser ut att ha en allvarligare skada, kontakta viltrehabiliterare.

I planteringen utanför mitt jobb har en and byggt sitt bo. Hon och hennes ungar kommer ju att bli påkörda!

Försök inte flytta dem själva, risken är att ni skrämmer bort mamman och att hon inte hittar sina ungar igen. Är situationen olöslig så kontakta rehabiliterare, men i de flesta fall löser andmamman situationen alldeles utmärkt.

Jag har hittat en fågel som jag tror har brutit vingen. Kan den räddas?

Om du tror att fågeln har brutit en vinge bör den tas till en veterinär som kan konstatera hur illa den är skadad. Är det väldigt uppenbart att vingen är av, och att huden vid brottet är trasig och blödande så är det ett så kallat öppet brott. Dessa är i stort sett omöjliga att få att läka. Avlivning är i så fall tyvärr det bästa alternativet för att minimera djurets lidande.

Enklare brott kan i vissa fall läka, men detta måste fastställas via röntgen hos veterinär. Kontakta din närmaste rehabiliterare, som kan ta fågeln vidare till sin veterinär.